Fråga 2020/21:22 Bidragsbrott inom välfärden

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I statsrådet Ardalan Shekarabis svar på ett antal skriftliga frågor angående fallet med den f. d. irakiske försvarsministern, som hade blivit svensk medborgare under falskt namn samt uppburit flera olika bidrag från Försäkringskassan under tiden han var minister, stod följande att läsa:

”Rätt person ska ha rätt ersättning och alla typer av bidragsbrott är oacceptabla. Inte en krona ska gå till någon som inte har rätt till det. Försäkringskassan agerar alltid snabbt på signaler om misstanke om brott mot våra välfärdssystem och bedriver ett systematiskt arbete med kontroller.”

”Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att stärka kontrollen och minska brottsligheten inom välfärdssystemen.”

”Alla former av brott mot välfärdssystemen hotar förtroendet för systemet som helhet. Vi ska kunna lita på välfärden och att den inte missbrukas. Regeringen följer utvecklingen noga.”

Sedan dess har den f. d. irakiske försvarsministern åter flyttat till Sverige, och förundersökningen mot honom om grovt bidragsbrott har lagts ned. Nyligen avslöjades också att en afghansk medborgare som arbetar som rådgivare åt regeringen i Kabul är folkbokförd i Sverige och har uppburit barnbidrag.

Dessa två fall visar alldeles uppenbart att arbetet med att avslöja och beivra brott mot välfärdssystemet inte ger önskat resultat. Tvärtom, nedläggningen av bedrägeriförundersökningen mot en man som har uppburit sjukersättning i Sverige och samtidigt full ministerlön i Irak visar tydligt att varken kontroll eller rättssystem fungerar som det är avsett.

Med anledning av det som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

Vilka fungerande åtgärder tänker statsrådet vidta för att stoppa bidragsbrotten inom välfärden?