Fråga 2020/21:2182 Momsregler, lokaler och vaccination

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För många fastighetsägare är frivillig hyresmoms en förutsättning för att hyra ut en lokal. Om den frivilliga hyresmomsen avbryts kan investeringsmoms, för till exempel nybyggnation eller ombyggnad, behöva återföras i delar så långt som tio år tillbaka. Därutöver försvinner hela momsavdraget på inköp, vilket får till följd att löpande förvaltning blir 25 procent dyrare.

I slutet av februari meddelade finansministern i ett svar på skriftlig fråga 2020/21:1849 att regeringen noggrant följer frågan om vaccinationer för att se vilka praktiska problem som kan uppstå. Då hade regeringen ”inte fått några indikationer från SKR att vaccinationen riskerar att försenas på grund av lokalbrist eller att momshanteringen i samband med vaccinationerna medför några praktiska problem som hindrar att vaccineringen sker så smidigt och effektivt som möjligt.” Huruvida regeringen hade erhållit sådana indikationer från andra parter framgår dock ej av finansministerns uttalande.

Därefter har Vårdföretagarna inkommit med en skrivelse till bland annat regeringen vari organisationen redogör för hur momsreglerna utgör ett faktiskt hinder för en smidig och effektiv vaccinering. Dessförinnan har Skatteverket känt sig nödgade att gå ut med ytterligare förtydliganden kring vad som gäller vid tillfällig uthyrning av vaccinationslokaler. Av myndighetens förtydligande samt tillhörande exempel framstår det som uppenbart att det enligt nuvarande regler kommer att uppstå oönskade friktioner i arbetet med vaccinationerna. Det är av allra största vikt att så många olika lokaler som möjligt kan tas i anspråk under den massvaccinering som ska ske i Sverige.

I både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen inkommer nu uppgifter om problem för vårdföretag som hjälper till med vaccinationerna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att lösa situationen med frivillig hyresmoms för att underlätta den massvaccinering som ska ske i Sverige under våren och sommaren, och när är frågan löst?