Fråga 2020/21:2176 Säkerhetslagen i Hongkong

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Innan den nya så kallade säkerhetslagen implementerades av Kina förra sommaren försäkrade Hongkongs Kinavänliga regeringschef Carrie Lam att lagen endast skulle rikta sig mot en handfull personer som man påstod gjorde tillvaron i staden osäker. Den skulle med andra ord vara till för att skydda Hongkongborna och trygga deras säkerhet.

Det var naturligtvis inte någon överraskning att Lams försäkring inte betydde någonting. Enligt tidningen Bloomberg har nämligen inte mindre än 100 personer arresterats, i sviterna av den kinesiska regimens nya lagstiftning. Vad som också framkommit är att över 80 procent av de som blivit arresterade har blivit det av politiska skäl (exempelvis genom inlägg på sociala medier som förespråkar självständighet) och enbart en har arresterats på basis av våldsanvändning.

Det som kanske tydligast visar på vilket nedslag som har skett mot demokratin i Hongkong är de massarresteringar som nu drabbat samtliga prodemokratiska politiker i Hongkong som ställde upp i förra årets primärval.

Att demokratiförespråkarna åtalas är illa nog, men uppgifter pekar även på att de utsätts för en behandling som på intet sätt kan anses tillhöra en rättsstat, ens om det hade funnits skäl att ställa dem inför rätta. Under rättegången har de åtalade nämligen inte fått tillräckligt med mat eller vila, vilket uppenbarat sig då flera svimmat och förts till sjukhus till följd av hälsoläget.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Har ministern lyft ovanstående med sin kinesiska motsvarighet, och vilka åtgärder kan vi förvänta oss att hon vidtar i det internationella samfundet?