Fråga 2020/21:2173 Vårdinsatser för barn med långtidscovid

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Allt fler barn utreds för långtidscovid. I februari månad i år rapporterades det i medier om att omkring 200 barn i Region Stockholm drabbats av långdragna symtom efter genomgången covid-19-infektion.  

Regeringen har tidigare avsatt 50 miljoner kronor till forskning om långtidscovid, för att den covid-19-relaterade kunskapen ska öka. Socialstyrelsen har likaså fått i uppdrag att utveckla ett stöd för hälso- och sjukvårdens hantering av patienter som drabbats av långvariga symtom efter en covid-19-infektion. 

Det är dock angeläget att frågan om långtidscovid också har ett tydligt barnperspektiv. Vi kan nu se positiva exempel där särskilda specialistmottagningar öppnar för barn med långvariga symtom. I Lund och Malmö har man exempelvis satsat på ett multidisciplinärt omhändertagande med läkare från olika specialiteter, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer, psykologer och andra professioner vilka kan erbjuda en anpassad vård som ser till barnens särskilda behov.

För att vården ska kunna behandla barn med långtidscovid på bästa möjliga sätt krävs det anpassade vårdinsatser som i tidigare nämnt exempel. Det är också viktigt att barn med långtidscovid får jämlik tillgång till kvalitativa vårdinsatser och behandlingsmetoder nationellt.

Av den anledningen vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att säkerställa att alla barn som drabbas av långtidscovid i Sverige får jämlik tillgång till kvalitativa vårdinsatser som är anpassade till barns särskilda behov och förutsättningar?