Fråga 2020/21:2170 Oroande antal rymningar från rättspsykiatrisk vård

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi har i dagarna kunnat ta del av SVT:s granskning av antalet fall av rymning/avvikning från rättspsykiatrisk vård. Enligt granskningen har 143 avvikningar skett. De allra flesta av dem skedde under planerade permissioner. Av dem som avvek hade dessutom mer än häften lyckats med motsvarade vid ett eller flera tillfällen tidigare.

Tryggheten i ett samhälle är grundläggande för våra rättigheter och skyldigheter mot varandra. Att rättssystemet fungerar och att de straff som utdöms genomförs på korrekt sätt är fundamentala grundpelare. Som medborgare ska du kunna känna dig trygg och säker. Likaså ska regelverket vara så tydligt att påföljder för att agera utanför lagen inte inger minsta tvivel om att dessa efterlevs och ingen förhoppning om att så inte ska ske.

I dag ser vi att dömda brottslingar och personer som frihetsberövats av annat skäl kan rymma utan att dömas ytterligare för detta, trots att personen i fråga då potentiellt utsätter samhället och dess medborgare för fara samt tar polisiära resurser i anspråk som annars kunnat uträtta annan nytta. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren med anledning av detta är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska antalet rymningar från rättspsykiatrisk vård?