Fråga 2020/21:2168 Förbättrad konsekvensanalys av de finansiella effekterna av Sveriges migrationspolitik

av Charlotte Quensel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Migrationskommitténs betänkande, En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54), görs en konsekvensanalys av de finansiella effekterna av Sveriges migrationspolitik. Kommittén konstaterar att resultatet av kostnads- och utgiftsberäkningar visar att flyktinginvandringen är en offentligfinansiell kostnad på kort och lång sikt.

Sveriges migrationspolitik har genom åren kraftigt belastat Sveriges välfärd och kommer med all sannolikhet att belasta vår välfärd framöver. Hur stor belastningen blir framgent beror på hur stor massinvandring vi tillåter samt hur väl och hur snabbt migranter och flyktingar integreras på arbetsmarknaden.

De negativa konsekvenserna av den stora migrationen under flera decennier såg regeringen inte komma, eller så ville regeringen inte se dessa konsekvenser. Sverigedemokraterna välkomnar en så fullständig konsekvensanalys som möjligt samt ett åtgärdande av de brister som befintlig konsekvensanalys har för att fatta de klokaste beslut på området.

Befintliga analyser av migrationens konsekvenser är bristfälliga, och bättre analyser efterfrågas av remissinstanser. Regeringen har tidigare blivit kritiserad av Riksrevisionen, då Riksrevisionen anser att regeringen inte tillhandahåller fullgoda konsekvensanalyser inom migrationspolitiken. Även Pensionsmyndigheten kritiserar konsekvensanalysen i Migrationskommitténs betänkande och menar att de ekonomiska effekterna inte beräknats så uttömmande som vore möjligt.

Sverigedemokraterna har med anledning av den ovan nämnda bristande analysen lagt fram ett utskottsinitiativ som innebär att regeringen bör genomföra ytterligare konsekvensanalyser som tillgodoser remissinstansernas kritik. Bättre analyser för att förstå konsekvenserna av invandring borde välkomnas av regeringen, då de migrationspolitiska beslut som regeringen tidigare fattat inneburit stor skada för vårt land. Trots denna kritik från myndigheter och trots regeringens konsekventa misslyckande med att förstå migrationspolitikens effekter på välfärden röstar regeringspartierna och stödpartierna nej till Sverigedemokraternas förslag. Detta förslag skulle innebära att vi framgent kan förstå konsekvenserna bättre och således fatta klokare och mer välgrundade beslut.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att fullödigt kunna analysera konsekvenserna av invandringen till Sverige?