Fråga 2020/21:2167 Folkrepubliken Kina och Hongkong

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Med folkkongressen samlad till session i Peking bekräftas formellt de beslut kommunistpartiet redan fattat. Bland annat innebär det ytterligare begränsningar och försämringar vad gäller demokratiska rättigheter i Hongkong. Sedan förra årets införande av de drakoniska säkerhetslagarna har den negativa utvecklingen gått snabbare och varit mer omfattande än någon kunnat befara. Hongkongs sista guvernör, Chris Patten, menar att de senaste mått och steg som tas av Peking för att fullt ut kontrollera den lagstiftande församlingen och omöjliggöra demokratiskt arbete är spiken i kistan.

Folkrepubliken Kina har därmed helt frångått den överenskommelse som ingicks med dåvarande EU-landet Storbritannien. Det som skulle konstituera ”ett land, två system” föreligger inte längre. Det är ett tydligt och stötande avtalsbrott. Att Folkrepubliken struntar i vad som ingåtts i fråga om Hongkong sänder dessvärre signalen att efterlevnaden av andra överenskommelser riskerar att vila på godtycklighetens grund. Det måste rimligtvis få allvarliga konsekvenser.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vilken bedömning gör ministern och regeringen av Folkrepubliken Kina som seriös och meningsfull avtalsslutande part när nu så tydligt och frankt den tidigare överenskommelsen som ingåtts angående Hongkongs status ensidigt och brutalt överges?