Fråga 2020/21:2163 Elförsörjning för utbyggd infrastruktur i Skåne

av Emma Ahlström Köster (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Region Skåne befinner sig i en stor utvecklingsfas. Allt fler vill etablera sina företag i Sveriges entré till Europa, och fler väljer att bosätta sig och leva här. 

Skåne ställer sig positivt till fortsatt utbyggnad av elnätet, något som kommer att kräva tillskott av ekonomiska medel. För tillfället kvarstår dock faktum: Dålig överföringskapacitet från norr tillsammans med avvecklad elproduktion i södra Sverige gör att vi varken kan föra över eller producera nog med el i Skåne. 

Den rådande osäkerheten kring nuvarande och framtida elförsörjning innebär att satsningar på infrastruktur, till exempel laddstolpar för elbilar och digitalisering inom vården, försvåras. Viktiga utbyggnader tvingas skjutas upp. Exempelvis har den så kallade Sydvästlänken blivit försenad 19 gånger på grund av brist på överföringskablar.

Jag ställer därför följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med den rådande osäkerheten och försäkra invånarna i Skåne att det är möjligt att genomföra den stora planerade utbyggnaden av elberoende infrastruktur?