Fråga 2020/21:2162 Ersättning till instruktörer inom försvarets frivilligorganisationer

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmakten står inför en omfattande personaltillväxt inom alla vapenslag. På tio år ska försvaret personellt öka med 50 procent. Detta är enligt bland andra överbefälhavaren en av de största utmaningar som Försvarsmakten står inför de närmaste åren.

Även hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna ska tillväxa de närmaste åren. För att befattningsutbilda dessa soldater utgör de frivilliga försvarsorganisationerna basen för att kompetensförsörja hemvärnsbataljonerna. Men tyvärr är de ekonomiska förutsättningarna för instruktörer i frivilligorganisationerna kraftigt eftersatta.

I förordningen (1994:522) om förmåner till instruktörer inom frivillig försvarsutbildning stadgas vilka ersättningsnivåer som ska utgå till instruktörer vid utbildning inom de frivilliga försvarsorganisationerna. Förordningen, inklusive ersättningsnivåerna, har dock inte ändrats sedan 1994. Ersättningen för instruktören täcker heller inte kostnader för måltider och logi, om den frivilliga försvarsorganisationen beslutar så. Inte heller täcker ersättningen om 900 kronor per dygn förberedelsetid och inläsning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att se över och öka ersättningarna till instruktörer inom försvarets frivilligorganisationer?