Fråga 2020/21:2161 Kustbevakningens basering på Skavsta

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har tidigare uttalat att det är dess ambition att säkerställa samhällsviktiga transporter. Nu hotas Skavsta flygplats av nedläggning då flygplatsen närmar sig konkurs.

I dag befinner sig Kustbevakningen på Skavsta flygplats med tre flygplan för sjöövervakning. Deras flygplan möjliggör en hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser till sjöss. Placeringen på Skavsta är viktig då de snabbt kan starta och landa där och har plats i hangar för sina plan och även möjlighet till att serva planen. Där finns också deras kontor och personalutrymmen. Om Skavsta flygplats inte kommer att finnas kvar behöver Kustbevakningen omlokalisera och etablera en ny bas.

I Stockholmsområdet är det väldigt mycket trafik som i så fall ska in på Arlanda. Vi behöver flyget för att hela Sverige ska kunna leva, och vi behöver flyget för att Kustbevakningen ska kunna möjliggöra en hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Har statsrådet för avsikt att agera för att Kustbevakningen ska kunna fortsätta ha Skavsta som hemmabas, och hur tänker statsrådet säkerställa att Kustbevakningen även i framtiden ska kunna ha en hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser om myndigheten inte kan vara kvar på Skavsta?