Fråga 2020/21:2160 Skatteregler avseende bärplockning

av Katarina Brännström (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige uppskattas stå för cirka 25 procent av världsmarknaden för vildväxande bär, såsom lingon, blåbär, hjortron med flera. Förädlingsvärdet beräknas i spannet 3 till 4 miljarder kronor och exporten upp mot 1 miljard. Svensk skogsbärsnäring är en mycket viktig bransch för svenska konsumenter, och de svenska bären är mycket eftertraktade på marknaden. Bärnäringen är i stort sett helt beroende av utländska bärplockare, och det har kommit tusentals till Sverige varje år. Branschen har kollektivavtal och ordnade regler för de utländska arbetarna under tiden de är i Sverige.

Nuvarande skatteregler – att utländska bärplockare som hyrs in av svenska företag också ska betala skatt i Sverige – kan komma att innebära slutet för svenska bär för konsumenterna och slutet för bärbranschen. Konsekvensen blir att vi måste importera bär och att våra egna bär ruttnar bort i skogen.

Så min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir:

 

Avser ministern att vidta åtgärder om skattereglerna för dem som kommer från länder utanför EU medför att det inte kommer tillräckligt många till Sverige för att plocka de eftertraktade bären?