Fråga 2020/21:2159 Risker för familjekonflikter med familjeveckan

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Familjeveckan ska enligt regeringen vara strikt fördelad. Föräldrar med gemensam vårdnad ska inte kunna avstå sin rätt till dessa dagar till den andre föräldern eller till någon annan.

Tanken om ett jämställt uttag är god i teorin. Att föräldrarna ska dela lika på tid med barnen, tid till avlönat arbete och tid till oavlönat arbete i hemmet.

Men familjer i dag ser olika ut, och när barn har föräldrar som inte vill dela mer jämställt på omsorgen av barnen, eller föräldrar som av olika anledningar inte kan, kommer detta att orättvist drabba barnen. Att barn i dag har separerade föräldrar är inte ovanligt, och i de fall där det är den som har vårdnaden av barnet som får det ekonomiska stödet ökar risken för strider, bland annat om just vårdnaden.

I utformningen av reformen familjeveckan har regeringen inte tagit hänsyn till att många barn lever med särlevande föräldrar som har stora svårigheter att komma överens.

En föräldraförsäkring ska vara utformad på ett sätt som förhindrar stridigheter mellan föräldrar, inte medverkar till en ökning.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att skydda barnen och minska risken för stridigheter mellan föräldrar inom föräldraförsäkringens ram?