Fråga 2020/21:2145 EU:s gemensamma mål inom förskoleverksamheten

av Sofia Damm (KD)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Sedan pelaren för sociala rättigheter antogs i Göteborg 2017 har EU rört sig alltmer in på socialpolitiska frågor. En i raden av förslag och mål innebär att till 2030 ska minst 96 procent av alla barn gå på förskola vid tre års ålder. I en TT-intervju har EU-ministern uttryckt att det är positivt att EU lyfter förskoleverksamheten.

Från Kristdemokraterna ser vi positivt på att medlemsländer erbjuder förskola till rimlig kostnad, likt svensk modell, men vi menar att detta ligger utanför EU:s befogenheter och att det är upp till varje familj att avgöra huruvida deras barn ska gå i förskola eller ej, och det bör således inte styras av mål.

Kristdemokraterna varnade upprepade gånger också för att den sociala pelaren skulle leda till förslag om minimilöner. Svaret från svenska regeringen har varit att EU:s fördrag uttryckligen anger att lönesättning är nationell kompetens. Men sedan i höstas finns det, trots detta, ett skarpt förslag från EU-kommissionen om minimilöner.

När EU-ministern välkomnar EU-intresse för frågor som förskola får man lätt intrycket av att regeringen inte dragit någon som helst slutsats av turerna inför förslaget om minimilöner. Mål, samordning och koordinering blir i nästa steg lätt lagstiftning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Hur ser statsrådet på riskerna att mål likt detta riskerar att förflytta befogenheterna och självbestämmandet från svenska familjer till EU?