Fråga 2020/21:2144 En ny lag om företagsrekonstruktioner

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Utredningsbetänkandet Andra chans för krisande företag – En ny lag om företagsrekonstruktion (SOU 2021:12) innehåller en rad åtgärder som varit efterfrågade en längre tid. I grunden är det ett EU-direktiv som har för avsikt att göra rekonstruktioner effektivare. Detta fanns redan före pandemin men har genom pandemins effekter blivit högaktuellt, inte minst då regeringen avstått från att vidta många adekvata åtgärder för att förhindra obestånd hos landets företag.

Effektiva förslag som till exempel förslaget om en resebolagsfond för att rädda resebolagen, förslaget om att ge svenska konsumenter 10 000 kronor vardera och förslaget om att minska biståndet till förmån för svensk ekonomi har regeringen konsekvent blundat för. På grund av denna nonchalans till effektiva åtgärder står nu många bolag på randen till konkurs. Därmed borde regeringen påskynda lagar som kan underlätta för rekonstruktion av annars livskraftiga företag som drabbats av pandemin.

Det finns alltså flera färdiga förslag i SOU 2021:12 som borde kunna snabbas på så att de kan börja gälla redan under 2021, och inte som föreslås i betänkandet från den 1 juli 2022. När man ser hur en del andra lagar påskyndats så framstår tiden som väl tilltagen, även om detta givetvis ska remissbehandlas och hanteras av utskottet i vanlig ordning. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att nödvändiga åtgärder för att underlätta för företag i kris sätts in snarast och då tidigare än den 1 juli 2022 som föreslås i SOU 2021:12?