Fråga 2020/21:2139 Växtodlingssäsongen 2021

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Förra året då coronapandemin var ett faktum stängdes gränsen, och 4 500 säsongsarbetare från framför allt Ukraina och Thailand stoppades och uteblev från jobb i jord- och skogsbruk. Detta blev ett stort avbräck för företagen och påverkade därmed både skogens tillväxt och livsmedelsförsörjningen. Försök gjordes för att hitta arbetskraft på hemmaplan men med mindre lyckat resultat då avhoppen blev stora och ytterst få valde att arbeta hela säsongen.

Regeringen har beslutat att utländska medborgare måste kunna uppvisa ett negativt covid-19-test när de kommer hit. Det är bra. Men eftersom testet får vara högst 48 timmar gammalt är det inte praktiskt möjligt för långväga säsongsarbetare att klara det. I Finland har man en liknande regel men där har man gjort undantag för den här gruppen säsongsanställda som man kallar ”personer nödvändiga för försörjningsberedskapen”. De har därför satt gränsen till 72 timmar.

Vi måste rädda årets växtsäsong och skörd. Behovet är stort, och vi behöver därför välkomna även långväga resenärer med arbetstillstånd. Men för att de ska kunna vara på plats med ett negativt covid-19-test i bagaget måste vi utöka 48-timmarsregeln för den här gruppen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att långväga utländska medborgare som har arbetstillstånd för att jobba inom gröna näringar kan bidra till en framgångsrik odlingssäsong i Sverige?