Fråga 2020/21:2137 Växtskyddsmedel för privat bruk

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Undertecknad har tidigare ställt en fråga (2020/21:1509) på detta område till den före detta miljö- och klimatministern. Det handlar om det planerade förbudet för privatpersoner att använda växtskyddsmedel, och som Sverige väntas införa. Av svaret på frågan framgår att ett förslag ”har anmälts till EU-kommissionen. När anmälningsförfarandet har avslutats kommer beredningen i Regeringskansliet att fortsätta, då bland annat frågorna om ikraftträdande och information till privatpersoner kommer att behandlas”.

Med tanke på den konsekvens beslutet kan komma att få för såväl producenter som konsumenter anser undertecknad att det är av största vikt att förslaget kommer att förankras brett och i god tid.

Inte minst företagen måste i tid beredas möjlighet att ställa om sin produktion och fasa ut de produkter som redan finns på marknaden. Det synes därför rimligt att en övergångsperiod av skälig längd samtidigt kommer på plats.

Med hänvisning till detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta så att producenter ges skälig tid att ställa om sin produktion och tid för att fasa ut befintliga produkter som redan finns på marknaden, och för att förmedla information om det planerade beslutet till konsumenter och producenter?