Fråga 2020/21:2135 Risker med nya kärnkraftsreaktorer nära Skåne

av Birger Lahti (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polens konservativa regering planerar att bygga sex nya kärnkraftverk längs Östersjökusten, mindre än 30 mil från Sveriges kust. Tyskland har redan hunnit protestera mot att få ett av kärnkraftverken bara 150 kilometer från den tyska gränsen. Planerna går vidare trots att EU:s linje är att fossila energikällor ska ersättas av förnybar energi. Kärnkraft är inte en förnybar energikälla eftersom den skapar svårhanterligt radioaktivt avfall. 

Samtidigt formeras EU:s energiunion för att säkra en jämnare energiförsörjning och ett mer hållbart energisystem. Dessutom är södra Sveriges elsystem och Polens elsystem sammankopplade för behov av elexport och elimport.

Planeringen av de nya kärnkraftsreaktorerna är riskabel ur flera olika perspektiv. Säkerhetsmässigt planeras de nära Sverige, mindre än 30 mil från Skåne. Klimatmässigt tar det för lång tid att fasa ut kolberoendet genom byggandet av kärnkraftsreaktorer. Elprismässigt riskerar kärnkraften att fördyra EU:s elpriser och därmed försena elektrifieringen av exempelvis transporter och industrin.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser regeringen på riskerna med Polens investeringar i nya kärnkraftsreaktorer 30 mil från Sverige?