Fråga 2020/21:2132 Ett svenskt övervakningssystem i Myanmar

av Håkan Svenneling (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Protesterna i Myanmar drabbas nu av de värsta våldsamheterna sedan militärkuppen inleddes, och 38 människor uppges av FN ha blivit dödade den 3 mars efter att militär och polis öppnat eld mot fredliga demonstranter. Totalt har över 50 människor dödats sedan den 1 februari.

Samtidigt avslöjade The New York Times den 1 mars i en lång granskning att ett svenskt företag sålt övervakningssystem till Myanmar. Det gäller företaget MSAB:s (Micro Systemation AB) försäljning till Myanmar av produkter som läser av innehåll i mobiltelefoner.

EU har haft sanktioner mot export till Myanmar sedan 1996, vilka skärptes 2018 i och med övergreppen mot rohingyerna. Två exportförbud är aktuella i relation till MSAB:s aktivitet: varor och teknik med dubbla användningsområden om dessa föremål är eller kan vara avsedda för militärt bruk eller av gränspolis, och utrustning som kan användas för inhemskt förtryck.

Henrik Tjernberg, styrelseordförande i MSAB, sa i Sveriges Radio den 3 mars att företaget enbart har sålt övervakningssystemet till polis i brottsförebyggande syfte, inte till militär, och att den senaste försäljningen skedde 2019, innan militärkuppen inleddes. Samtidigt rapporterar The New York Times att företaget går att hitta i statens budget för 2020–2021.

Det är oroväckande att militärkuppen i Myanmar kan ha tagit hjälp av ett svenskt övervakningssystem. Polis och militär har förenats i många attacker mot demonstranter. Enligt Sveriges Radio menar experter på Myanmar att polisen i praktiken sitter ihop med militären. Det finns således risk för att övervakningssystemet även har använts av militären.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att agera för att undersöka om exporten av ett svenskt övervakningssystem till Myanmar har brutit mot EU:s sanktioner?