Fråga 2020/21:2130 Svensk ekologisk växtbaserad mat

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nyligen överlämnade nio organisationer uppropet Mer svensk ekologisk växtmat nu! till regeringen. Skälet till uppropet är en kraftigt ökad efterfrågan på växtbaserad mat och en väldigt liten svensk produktion av baljväxter för humankonsumtion samt produktion av grönsaker, frukt och bär, vilket har resulterat i en snabbt växande import av växtbaserad mat.

Av de 30 procent ekologiskt producerade livsmedlen i Sverige som serveras i kommuner och regioner är 65 procent mjölk- och mejeriprodukter. Potatis och grönsaker står för 13 procent och endast 0,1 procent är baljväxter.

Även i våra livsmedelsaffärer är det brist på svenska ekologiska växtbaserade produkter. Trots ökad efterfrågan från konsumenter på hållbara livsmedel som också skulle kunna minska deras miljö- och klimatpåverkan så förmår vår nationella produktion av olika skäl inte att anpassa utbudet.

Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, skapar stora möjligheter att reducera växthusgasutsläppen. Vänsterpartiet har länge föreslagit att en handlingsplan bör tas fram för att minska hela livsmedelskedjans miljö- och klimatpåverkan. Vi anser därutöver att Sverige bör anta en målsättning om en självförsörjningsgrad av livsmedel på minst 80 procent. För att stärka vår nationella produktion av hållbara livsmedel har vi bland annat föreslagit ökat omställningsstöd samt produktionsstöd för ekologisk produktion samt stärkt ekonomiskt stöd för produktion av växtbaserad mat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att verka för nya åtgärder för att öka produktionen av svensk ekologisk växtbaserad mat?