Fråga 2020/21:2126 Passhantering för exporterande företag

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 1 juli 2020 infördes en regel i 7 b § passlagen (1978:302) om att en ansökan om pass ska avslås om det under de senaste fem åren har utfärdats tre vanliga pass till sökanden, om det inte finns särskilda skäl att bifalla ansökan. Enlig andra stycket i samma regel kan sökanden ändå få ett provisoriskt pass om han eller hon kan visa att han eller hon har behov av ett pass för en resa.

Av förarbetena framgår att ”särskilda skäl” för att få utfärdat fler än tre pass under en femårsperiod kan föreligga om sökanden är en säljare som reser mycket i arbetet.

Bakgrunden till lagändringen var den stora ökningen av pass som anmäls som borttappade. Det fanns skäl att tro att en stor del i själva verket såldes vidare och hamnade i händerna på bland andra papperslösa och på det sättet undergrävde en ordnad svensk utlänningslagstiftning.

Det är helt klart att det fanns ett behov av att stävja och motverka missbruk av svenska pass. Men vi nås nu av signaler från näringslivet om att polisens rutiner för passhantering under 2020 har förändrats så att verksamheten kraftigt har försvårats för exporterande företag med resande säljare och servicepersonal.

Många svenska företag inom till exempel verkstadssektorn har säljare med 200–300 internationella resdagar per år. Många resor sker med kort varsel. De reser också ofta till länder med långdragna visumprocesser. Detta innebär att de ofta måste resa medan de har ett pass liggande på en utländsk ambassad för visering. Av det skälet har de regelmässigt behov av flera pass. Detta rör sig för övrigt om företag med en robust och pålitlig passhantering, och det finns inte skäl att tro att dessa säljares pass i nämnvärd utsträckning kommer på avvägar.

Sedan 2020 har emellertid polisen skärpt kraven för ”extrapass” så att sådana i princip inte utfärdas. Det går att få provisoriska pass men endast mot uppvisande av flygbiljett, vilket ställer till problem med tanke på att säljare och servicepersonal ofta måste resa med kort varsel. Polisens passinformation uppger att detta inte har med ändrad lagstiftning att göra utan handlar om förändrade rutiner. Enligt min uppfattning finns det ändå anledning att tro att situationen har föranletts av lagändringen från i somras.

Sverige är som bekant ekonomiskt beroende av sin högteknologiska och internationellt ansedda exportindustri.

Jag frågar därför statsrådet Mikael Damberg följande:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att se till att polisens passhantering överensstämmer med grundtankarna bakom 7 b § passlagen och inte i onödan lägger hinder i vägen för svenska exporterande företag?