Fråga 2020/21:2125 Juan Guaidó som legitim interimspresident

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utvecklingen i Venezuela är och har länge varit oroande. Diktaturen gör vad de kan för att förhindra demokratiska framsteg, och inflationen vittnar om hur den ekonomiska situationen i landet ser ut. Ljusglimten i sammanhanget är naturligtvis den politiska oppositionen som, omständigheterna till trots, inte ger upp kampen för demokrati. Faktum är att oppositionsledaren Juan Guaidó dessutom för regelbundna samtal med politiker från världens alla hörn. I morgon, onsdagen den 10 mars 2021, är det dags för möte med vår talman och ett antal svenska parlamentariker.

Undertecknad har noga följt utvecklingen i Venezuela samt på olika sätt engagerat mig i frågan. Det har nu gått ett tag sedan nationalförsamlingens ledare, den folkvalde Juan Guaidó, utropade sig själv till tillförordnad president, tyvärr med föga resultat. I en avslutande text svarade Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) på en skriftlig fråga (2018/19:47) från undertecknad den 4 februari 2019 med följande ord: ”Sverige stödjer och betraktar Nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó som legitim interimspresident, som enligt den venezolanska konstitutionen har uppgiften att utlysa nyval.” Även i ett flertal medier uttryckte Wallström sitt fulla stöd till Guaidó.

I dag tycks det inte vara så. Detta trots att utrikesminister Ann Linde uttryckt att det senaste valet i Venezuela inte varit legitimt och trots att en lång rad länder ser Juan Guaidó som legitim interimspresident.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vem är enligt ministern Venezuelas legitima president, och vilka åtgärder vidtar ministern i syfte att stärka demokratirörelsen i landet?