Fråga 2020/21:2123 Framtida skattehöjningar

av Markus Wiechel (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Socialdemokraterna har i alla år utmärkt sig för att vara ett utpräglat skattehöjarparti. I Socialdemokraternas värld kan höjda skatter lösa det mesta, varför man också frikostigt finner nya projekt som man menar ska finansieras av det allmänna.

Problemet med detta är inte bara att människors privatekonomi, och därmed den personliga friheten, drabbas negativt utan även att det kan bli direkt kontraproduktivt när skatterna riktas fel. Bärkasseskatten är ett tydligt exempel på detta, men även exempelvis höga arbetsgivaravgifter samt inkomstskatter, som ju gjort att arbetslösheten ökat. Delar av denna problematik löstes genom alliansregeringens jobbskatteavdrag, som ju kritiserades hårt av Socialdemokraterna men som man har behållit i regeringsställning, just mot bakgrund av att de inneburit att staten fått in mer pengar och inte mindre.

En annan skattefråga som är relevant att lyfta är den om kapitalskatter. Undersökning efter undersökning visar nämligen att de svenska kapitalskatterna ligger en bra bit över OECD-snittet. Vidare ser vi hur siffror från det erkända IFO-institutet i München bekräftar bilden av att sänkta kapitalskatter skulle vara positivt. Det skulle leda till starkare tillväxt, mer investeringar och fler jobb. Inte minst mot bakgrund av regeringens misslyckande beträffande den svenska arbetslösheten borde detta vara särskilt intressant i en tid då samhället ska resa sig efter rådande pandemi. Trots detta har finansminister Magdalena Andersson i stället hotat med en ny skatteoffensiv. En sådan skulle kunna stoppa välbehövda miljardsatsningar i bland annat industriell forskning och grön teknik.

Finansminister Magdalena Andersson önskas svara på följande fråga:

 

Har ministern för avsikt att i närtid föreslå att skatterna för företag ska höjas och om så är fallet, hur ser ministerns analys ut för hur detta skulle påverka framför allt innovativa företag när de ska resa sig efter pandemin​?