Fråga 2020/21:2121 Vargetablering i Skåne

av Boriana Åberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Länsstyrelsen i Skåne har bekräftat att ett vargrevir har etablerats vid Linderödsåsen. Enligt uppgifter från SLU Viltskadecenter rör det sig om en hane från reviret Kesberget i Västmanland och en hona från Långbogen i Östergötland.

Under hösten och vintern har varg synts i tättbebyggda områden i Klippan, Skånes-Fagerhult, Höör och i Ängelholmstrakten. Det är oklart huruvida det rör sig om samma varg eller ej.

Den konstaterade vargetableringen i Skåne skapar mycket oro hos människor, framför allt djuruppfödare och jägare. Fårägare i Arkelstorp utanför Kristianstad, som vid två tillfällen har utsatts för vargattacker med fler ihjälbitna djur, bedömer att det inte går att fortsätta med uppfödningen om en vargetablering sker. Rädslan för att utsätta sina djur för risken att bli ihjälbitna, samt de ekonomiska förlusterna, är bidragande faktorer. Länsstyrelsen i Skåne har uppmanat djuruppfödare att hägna in beteshagar, vilket är en mycket dyr åtgärd eftersom det rör sig om stora arealer. Enligt LRF kommer rovdjursäkringen av betesmarker i Skåne att kosta hundratals miljoner kronor.

Jägareförbundet i Skåne befarar att ett vargrevir i Skåne kommer att innebära en drastiskt ökad viltstam på grund av att jakten med lösspringande hundar kommer att upphöra. Detta kommer att leda till ökade skador i jord- och skogsbruket. 

Vargar i ett befolkat jordbrukslandskap är problematiskt av flera skäl.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Har ministern för avsikt att vidta några åtgärder för att stoppa vargens etablering i Skåne​?