Fråga 2020/21:2110 Kriminalisering av rymningar

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under 2020 har hela 143 avvikningar från rättspsykiatrisk vård skett, enligt en granskning från SVT, och av dessa anses var fjärde person farlig för sig själv eller andra. En kraftig majoritet av rymningarna skedde under permissioner eller så kallad frigång, och fler än vartannat fall handlade rymningen av om en person som dessutom lyckats avvika tidigare.

Antalet avvikningar under 2020 är inte extremt utan ligger på ungefär samma nivå som tidigare år, varför det är uppenbart att det omgående behövs nya tag för att förhindra att detta sker framöver.

Även om regionerna nu ser över säkerheten inom rättspsykiatrin i syfte att finna lösningar är det uppenbart att regeringen snarast behöver vidta åtgärder. Användandet av övervakningskameror, GPS-sändare och mer personal är naturligtvis en lösning – en annan är att straffa avvikningar och rymningar.

I dag är det nämligen inte olagligt för brottsdömda och frihetsberövade personer att rymma. Oavsett om det handlar om en grovt kriminell eller om någon som ska utvisas till följd av att vederbörande anses vara ett säkerhetshot mot Sverige är det illa nog, då deras rymning kan innebära en säkerhetsrisk för allmänheten. Som bekant kan så vara fallet i mer än hälften av de nu rapporterade avvikningarna.

Den idag enda möjliga påföljd för en dömd person som avvikit från sitt förvar är att vederbörande får sin villkorliga frigivning uppskjuten, men då enbart om det finns ”synnerliga skäl”. Nuvarande förhållningssätt får konsekvenser för såväl allmänheten som rättsväsendet. När en potentiellt mycket farlig person som inte avtjänat sitt straff försatt sig själv på fri fot måste polisen i många fall använda enorma resurser för att finna personen. Detta drabbar samtliga invånare då annat, såväl personalresurser som ekonomiska medel, måste prioriteras bort. Jakten på rymmare blir dessutom svårare då rättsväsendet inte kan använda sig av samma hjälpmedel till följd av att rymningen i sig inte är olaglig.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson önskas svara på följande fråga:

​Kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder för att det ska bli straffbart att rymma från ett fängelsestraff och rättspsykiatrisk vård?​​