Fråga 2020/21:211 Gripandet av Sherwan Sherwani och hans journalistkollegor i irakiska Kurdistan

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Respekten för de mänskliga rättigheter och yttrandefriheten utgör grundbulten i ett demokratiskt och modernt samhälle. En regering som systematiskt kränker de mänskliga rättigheterna och inte respekterar yttrandefriheten bör stämplas som en diktatur. 

Trots att FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna ålägger staterna att visa respekt för de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten ser vi tid efter annan hur dessa förpliktelser åsidosätts av tvivelaktiga regimer i många delar av världen. 

En av de regimer som kontinuerligt kränker de mänskliga rättigheterna, begränsar yttrandefriheten och ägnar sig åt gripanden av och repressalier mot kritiker är regionregeringen i irakiska Kurdistan. 

Den senaste i raden av kritiska röster – journalister, skriftställare och demokratiaktivister – som blivit arresterade och fängslade av den regionala regeringen i irakiska Kurdistan (KRG) är journalisten Sherwan Sherwani. Det inte första gången en framstående kritiker blivit arresterad. Han har kritiserat regionregeringen för bland annat den omfattande korruptionen och vanstyret i området. 

För knapp en vecka sedan, närmare bestämt den 7 oktober, stormades Sherwan Sherwanis hem av maskerade säkerhetsmän, som med våld och utan att uppge anledning kidnappade Sherwan Sherwani inför familjen och förde bort honom till okänd plats. Sherwanis öde är fortfarande okänt såväl för hans fru och barn som för allmänheten. För drygt ett år sedan bjöd jag Sherwani till ett seminarium i den svenska riksdagen efter att han för andra gången blivit kidnappad av KRG:s säkerhetstjänst, Asayish. Han har fängslats gång på gång efter sina kritiska artiklar och uttalanden om de styrande i KRG. 

Det är viktigt att Sverige, som så länge stött det kurdiska folkets kamp för självbestämmande och demokrati, agerar mot de diktatoriska metoder som regionregeringen i irakiska Kurdistan ägnar sig åt. Det är viktigt att Sverige och övriga världen fördömer regionregeringens agerande och kräver omedelbar frigivning av Sherwani och det fyrtiotal aktivister och kritiska röster som liksom Sherwani i dag sitter fängslade för att de gjort bruk av sin yttrandefrihet. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att agera och fördöma regionregeringen i irakiska Kurdistan och kräva omedelbar frigivning av Sherwan Sherwani och andra journalister, skriftställare och andra politiska fångar som arresterats av KRG:s säkerhetsstyrkor?