Fråga 2020/21:2109 Utredningen om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en längre tid har regelbördan tilltagit för det svenska näringslivet och så även kostnaderna för densamma och för den tillkommande administrationen. Sverigedemokraterna har därför återkommande verkat för lättnader på området.

Vi har föreslagit strukturförändringar rörande exempelvis en ny ordning för regelimplementering och ett stopp för överimplementering av EU-direktiv men har också kritiserat enskilda omotiverade regler likt danstillståndet och hotelltillståndet.

Mot denna bakgrund var det positivt att regeringen tillsatte en utredning om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag (dir. 2020:48). Dessvärre har utredningsarbetet kantats av en rad problem orsakade av Näringsdepartementet, varför det går att spekulera kring ifall Näringsdepartementet aktivt försökt att skjuta arbetet i sank.

I en skrivelse till Näringsdepartementet den 19 februari 2021 framfördes svidande kritik från företrädare från en rad berörda näringslivsorganisationer, däribland Svenskt Näringsliv, Företagarna, Näringslivets Regelnämnd och Småföretagarnas Riksförbund.

Deras kritik fokuserade på att Näringsdepartementet inte gett utredningen tillräckliga förutsättningar för att genomföra sitt arbete. Bland annat kritiseras den korta tidsramen, den initiala fördröjningen och de bristande resurserna. De uttryckte bland annat följande:

”Som experter i utredningen anser vi att oförutsägbarheten i arbetet hittills har varit under all kritik. Det säger sig självt att det är ett i princip omöjligt uppdrag att leverera väl avvägda och genomtänkta förslag under så osäkra förutsättningar som utredningen haft.”

Detta är givetvis under all kritik ifall man på riktigt önskar att utredningen landar i kloka förslag och synpunkter och i förlängningen bidrar till ett enklare regelverk för mikroföretag och en modernare bokföringslag.

Med anledning av det ovanstående önskar jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Varför har de i skrivelsen till Näringsdepartementet uppmärksammade bristerna tillåtits uppstå, och avser ministern att vidta några åtgärder för att åtgärda desamma?