Fråga 2020/21:2107 Hongkongs nya valsystem

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Den kinesiska kommunistregimen har sedan det oacceptabla maktövertagandet av den tidigare självstyrande och demokratiska staden Hongkong fortsatt att, i enlighet med den nya så kallade säkerhetslagen, genomföra rättsvidriga arresteringar av oppositionella. Till följd av det uppenbara regimsanktionerade hotet mot kritiker, är det få i Hongkong som numera vågar stå emot Kina. Trots detta avser regimen nu att med stöd från den Kinavänliga ledaren i Hongkong, Carrie Lam, genomföra ännu en reform i syfte att avlägsna de sista resterna från demokratin, detta genom en ny lag, som diskuteras i Kinas nationella parlament.

Den nya lagen, som förväntas klubbas på torsdag, innebär i korthet att demokratin i Hongkong fortfarande på papper kommer att existera, men likt den iranska diktaturen kommer samtliga kandidater att granskas innan ett val. På så sätt kan kommunistregimen rensa ut den lilla opposition som trots allt har funnits, så att bara Pekingvänliga alternativ kvarstår.

Hongkong var som bekant under brittisk överhöghet i över 150 år, men lämnades över till Kina 1997 med löfte från Kina att bevara de fri- och rättigheter som Hongkongborna åtnjöt. Att Kina genom sin så kallade säkerhetslag som avskaffat dessa fri- och rättigheter begått ett avtalsbrott är illa nog. Att omvärlden i det närmaste bara sett på utan att agera är värre.

Undertecknad har sedan tidigare ställt frågor om Kinas oacceptabla förehavanden till regeringen, med förhoppningen om skarpa åtgärder. Tyvärr har dock inte mycket hänt, och västvärldens verbala protester mot Kinas agerande i Hongkong har haft ringa effekt på den maktfullkomliga diktaturen i Peking.

Statsrådet Anna Hallberg önskas svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att statsrådet verkar för nya tag för att få till stånd EU-gemensamma handelsrestriktioner gentemot Kina mot bakgrund av avtalsbrottet samt de nya inskränkningarna av Hongkongbornas fundamentala fri- och rättigheter?