Fråga 2020/21:21 Folkräkning

av Boriana Åberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I svaret på en skriftlig fråga om fallet med den f. d. irakiske försvarsministern som hade blivit svensk medborgare under falskt namn samt uppburit olika bidrag från Försäkringskassan under tiden han var minister i Irak meddelade finansminister Magdalena Andersson att det har genomförts ett antal åtgärder för att förbättra kvaliteten i folkbokföringen. Skatteverket har fått möjlighet att avregistrera falska identiteter från folkbokföringen och göra besök för att kontrollera en persons bosättning. Regeringen har också återinfört folkbokföringsbrott samt tillsatt en utredning om åtgärder för att minska fel i folkbokföringen.

Sedan dess har den f. d. irakiske försvarsministern åter flyttat till Sverige, och förundersökningen mot honom om grovt bidragsbrott är nedlagd. Nyligen avslöjades också att en afghansk medborgare som arbetar som rådgivare åt regeringen i Kabul är folkbokförd i Sverige och har uppburit barnbidrag.

Dessa två fall visar att de vidtagna åtgärderna inte på något vis är tillräckliga och att arbetet med att avslöja och beivra brott mot välfärdssystemen inte ger önskat resultat.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

Har finansministern för avsikt att initiera en nationell folkräkning?