Fråga 2020/21:2096 Gränskontroller mellan Danmark och Sverige

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

För närvarande utför den svenska polisen gränskontroller för resor från Danmark till Sverige. För att passera gränsen krävs en giltig gränshandling. Reserestriktionerna motiveras utifrån spridningen av den mutation av coronaviruset covid-19, kallad VOC202012/01, som först påträffades i Storbritannien men sedan även påträffades i Danmark. Numera är mutationen även etablerad i Sverige.

Reserestriktionerna för inresande från Danmark gäller till den 31 mars. Följande undantag medges nu från inreserestriktionerna:

Från danska inresande som arbetar i Sverige berättas att gränskontrollen utöver att kontrollera att dokumentation är i ordning också utsätter de inresande för utfrågningar i närmast förhörsliknande former. Stämningen blir snabbt obehaglig och onödigt frustrerande när gränskontrollerna tar formen av osäkerhetsmoment om inpassering. Oroande är också känslan av ett ”vi och de”, med det främlingskap som göds när den svenska gränskontrollen får former som går utöver de underställda kraven.

För gränspendlare där försörjningsmöjligheterna rubbas eller hotas är situationen mycket prövande. Det är därför mycket angeläget att vår hantering av gränsen utifrån regeringsbesluten hanteras professionellt och i enlighet med den vision vi bär tillsammans med våra nordiska grannländer, att vi ska vara världens mest integrerade region 2030.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att mildra de negativa effekter som nuvarande gränsbevakning får för möjligheterna att arbetspendla mellan Sverige och Danmark?