Fråga 2020/21:2089 Möte med techjättarna

av Josef Fransson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 25 februari kommunicerar regeringen via utrikesministern att man avser att bjuda in ”till ett möte med it-jättar som Facebook, Twitter och Google för att ta upp hur de hanterar hot, hat och demokratisk utveckling globalt”.

En av de mest centrala pelarna i demokrati är yttrandefrihet och fri åsiktsbildning. Med tanke på techjättarnas monopolställning vad gäller vår tids mest relevanta informationsinfrastruktur kan dessa företag bedriva påtaglig påverkan på demokratiska val. Det är också något de gör. Tyvärr har jag inte kunnat skönja att regeringen ännu problematiserat detta.

Att hota någon är olagligt. Att hot och andra undantag från yttrandefriheten såsom uppvigling kan plockas bort från nätets plattformar är tämligen oproblematiskt och något de flesta nog är överens om. Begreppet ”hat” däremot är inget juridiskt begrepp utan kan i vardagsdebatten innefatta allt från grova, kränkande påhopp på individer till saklig kritik mot vänsterpolitik. Att i så definitionsmässigt vaga ord tala om att techjättarna ska stävja ”hat” blir därför ytterst vanskligt.

För egen del är frågan principiellt väldigt enkel. Först säkrar vi yttrandefriheten och den fria åsiktsbildningen på internets åsiktstorg. Därefter tar vi tag i och hanterar avarterna. Alla avarter går tyvärr inte att få bort med mindre än att vi avskaffar yttrandefriheten och därmed demokratin.

Utifrån detta ovan skulle jag vilja fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilken ingång kommer ministern att ha i möten med it-jättarna i dessa avseenden – ser ministern någon motsättning mellan å ena sidan demokrati, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning och å andra sidan vital informationsinfrastruktur som sköts av privata företag som reglerar yttrandefrihetens gränser autonomt från svensk lag?