Fråga 2020/21:2078 Storbankernas roll i Amazonas avskogning

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Amazonas är som bekant en storproducent av världens syre, men också hem för miljontals olika djurarter. I Amazonas går ett område som motsvarar ungefär tre fot​bollsplaner förlorat varje minut till jordbruksmark där soja odlas på djurens förstörda livsmiljöer. Arbetsförhållandena för människorna som jobbar med att producera sojan är i många fall fruktansvärd, och den färdiga produkten exporteras sedan för att användas som bränsle (mat) till fabriksuppfödda djur runt om i världen.

I en ny rapport (Big meat. Big bucks. Bigger harm) från World Animal Protection framgår att Europas tio främsta finansinstitut investerar i företag med hög risk att kopplas till just denna avskogning i Amazonas och Cerrado. I rapporten uppges att 98 miljarder dollar har investerats sedan 2015. I korthet innebär detta att konsumenter som är kunder i vissa av de aktuella bankerna omedvetet driver på oetiska affärsmetoder genom sina besparingar; affärsmetoder som inte bara innebär ett omfattande lidande av djur i Amazonas, eller i de många djurfabriker som göds med sojan från Amazonas utan även innebär negativa konsekvenser för klimatet samt leder till miljöförstöring.

World Animal Protection uppmanar finansinstituten att säkerställa att de har policyer och system på plats som möjliggör spårbarhet till ursprungspunkten i försörjningskedjan, nolltolerans för avskogning, screening och engagemang av företag, uteslutning av tydliga gärningsmän och demonstration av öppenhet. De önskar vidare driva på för att finansinstituten blir en del av övergången till ett humant och hållbart livsmedelssystem genom att halvera investeringarna i animaliskt protein till år 2040 och avveckla stödet till ohållbar foderproduktion till djurindustrier.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på de uppgifter som framkommit i nämnda rapport, och kan vi förvänta oss att ministern i det internationella samfundet verkar för att främja etiska system för finansinstitut i syfte att uppnå de mål som World Animal Protection verkar för?