Fråga 2020/21:2077 Den syriska regimens tortyr

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kriget i Syrien startade i mars 2011, till följd av den arabiska våren. Efter ett årtionde av krig rapporteras det att nästan 400 000 människor har mist livet, att fler än 100 000 är försvunna och att över 13 miljoner har flytt från sina hem. Fler än 12 000 människor misstänks ha dött av tortyr i syriska fängelser. Den syriska regimen anklagas för att ha begått brutala krigsbrott där barn har kvävts av kemiska stridsmedel, sjukhus har bombats och fångar har torterats i industriell skala. Tusentals människor blivit systematiskt utsvultna, slagna och torterade till döds i Syriens fängelser. Trots att det finns tydliga bevis på hur den syriska regimen har torterat tusentals människor, och många överlevande som kan vittna om brotten, har inte någon ställts till svars. Det råder onekligen inga tvivel om att det har begåtts grova brott mot mänskligheten.

I september 2020 skrev människorättsorganisationen Human Rights Watch följande: "Fysiska och psykiska tortyrmetoder har varierat från skendränkning och våldtäkt till att brännas levande eller slängas in i celler tillsammans med döda fångar”. Detta sedan Nederländerna tagit ett första formellt steg inom FN-systemet för att skipa rättvisa. Nederländerna anklagar nu Syrien för grova människorättskränkningar, framför allt mot FN:s tortyrkonvention. Även användningen av kemiska stridsmedel tas upp. Nederländerna försöker att skipa rättvisa och ställa Bashar al-Asads regim till svars för brott mot internationell rätt.

Den syriska regeringen förnekar brott mot konventionen alltmedan omvärlden ser på när människor torteras till döds.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern Ann Linde:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att verka för att dessa fruktansvärda brott upphör och att de skyldiga ställs till svars?