Fråga 2020/21:2074 Den svenska vaccinationsstrategin

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinationen i Sverige går alldeles för långsamt på grund av försenade leveranser av vaccindoser. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppger att man hittills, till utgången av februari, inte ens fått en tredjedel av det antal doser som var beräknat när SKR och regeringen i december träffade en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

I detta läge, menar vi moderater, måste regeringen göra allt den kan för att Sverige ska få ökad tillgång till vaccin och för att påskynda vaccinationen. I socialutskottet har Moderaterna väckt ett utskottsinitiativ med ett tydligt krav på regeringen: Undersök möjligheterna för Sverige att köpa in vaccin på egen hand.

Förutom att jobba hårt och intensivt för att uttömma alla möjligheter att öka tillgången till vaccin finns det också anledning att se över hur tillgängligt vaccin används i syfte att påskynda vaccinationen av befolkningen. Konkret skulle detta kunna handla om att bland annat se över rekommendationerna för intervallet mellan vaccindos ett och två. Detta har flera länder redan gjort, däribland Finland där rekommendationen nu är ett intervall om tolv veckor mellan den första och andra dosen vaccin. Intervallet har förlängts i syfte att snabbare öka vaccinationstäckningen utifrån tillgänglig mängd vaccin. Ett annat sätt att påskynda vaccinationstäckningen skulle kunna vara att endast ge en dos till personer som redan har antikroppar mot covid-19. Dessa möjligheter, med dess för- och nackdelar, behöver analyseras och övervägas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över hur den svenska vaccinationsstrategin kan förändras i syfte att påskynda vaccinationen av befolkningen?