Fråga 2020/21:2071 Brott mot företagare

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

De svenska företagen är grunden för våra jobb, för vår ekonomi och för att skapa de resurser vi behöver för vår välfärd. Under pandemin har många företag det tufft och kämpar för sin överlevnad. Ett annat stort hot mot de svenska företagen är hot och kriminalitet.

Företagarna har i sin rapport om brott mot företagare lyft den otrygghet som företagare känner på grund av för låg polisnärvaro. Otryggheten har ökat från 41 procent till 51 procent mellan 2017 och 2020. Andelen företag som blivit utsatta för brott har ökat från 30 procent till 37 procent under samma period. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt för brott. De vanligaste brotten är bluffakturor, stölder, inbrott och skadegörelse.

Detta leder till en minskad tro på rättsväsendet och, vilket i sig är en allvarlig utveckling, till ökade kostnader och en minskad vilja att investera eller att investeringar skjuts på framtiden.

Brottslighet mot företag är därmed indirekt ett hot mot de svenska jobben och det svenska företagsklimatet. Därmed också ett hot mot hela vårt välfärdssamhälle.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska företagarnas utsatthet för brott?