Fråga 2020/21:2064 Tillståndsprocesser och överföringskapacitet

av Helena Antoni (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Världen möter just nu inte bara pandemin utan även klimatkrisen. För att vända utvecklingen och driva Sverige och världen i en mer hållbar riktning kommer vi att behöva mer el. Elkonsumtionen kommer att behöva öka markant de närmaste åren, speciellt om vi ämnar elektrifiera stora delar av samhället.

Regeringen talar ofta om det elöverskott Sverige får av vattenkraften i norr, men mer sällan om hur man ämnar överföra kraften till söder, där majoriteten av befolkningen bor. I bland annat Stockholm och Malmö har företag inte kunnat etablera sig eller växa sina verksamheter på grund av rådande elbrist.

Nu rapporterar Svenska kraftnät att de är beredda att öka investeringstakten för att bygga ut elnätet, men hänvisar även till svårigheter i att hålla tidsplaneringen för projekten. Sveriges stamnät är ett av de äldsta i Europa och behöver förnyas och byggas ut. Enligt Svenska kraftnät kommer sig svårigheten med att hålla tidsplaneringen av ovissa tillståndsprocesser.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att komma till rätta med de problem som anförts gällande tillståndsprocesser för utbyggnad av stamnätet?