Fråga 2020/21:2059 Veckopendlare till Norge

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Vi noterar nu med stor tillfredsställelse att den norska regeringen har beslutat sig att lätta något på gränsrestriktionerna och åter tillåta dagpendlare att passera gränsen under förutsättning att de testar sig var sjunde dag, som före gränsstängningen i slutet av januari.

Dock innefattas inte veckopendlarna av denna ändring. De måste alltså börja dagpendla om de ska få tillåtelse att passera gränsen. Annars måste de bosätta sig i sitt boende på norsk sida efter tio dagar i karantän. Pandemin har påverkat oss på många sätt; inte minst ser vi hur den psykiska ohälsan ökat. Att inte får möta sin familj är i allra högsta grad påfrestande för det psykiska välbefinnandet.

Dessutom kommer det nu att bli många som ser sig tvingade att börja köra många mil varje dag då detta är det enda alternativet som fungerar för att de ska få sin lön. Norge har ju dessutom försvårat inresa genom att de fysiskt stängt ett antal vägar. Nu kommer även Sverige att stänga ett antal vägar fysiskt, vilket kommer att innebära ytterligare omvägar för många pendlare. Detta gör situationen än mer ohållbar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

På vilket sätt kommer statsrådet och den svenska regeringen nu att trycka på för att även veckopendlarna ska få passera gränsen varje vecka?