Fråga 2020/21:2055 Det svenska demersala fisket

av Roland Utbult (KD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Svenskt demersalt fiske (fiske efter skaldjur och fisk) befinner sig i en situation där det system som reglerar det fisket nationellt behöver moderniseras och anpassas till situationen i andra medlemsstater. Näringen efterfrågar och behöver ett system med möjlighet till permanenta överföringar. Detta är nödvändigt för att möjliggöra en anpassning av flottstrukturen till de resurser som kan fiskas långsiktigt hållbart. Havs- och vattenmyndigheten har, med anledning av ett regeringsuppdrag, den 31 augusti 2020 föreslagit att ett system med överlåtbara fiskerättigheter införs i det demersala fisket.

Havs- och vattenmyndigheten sammanfattar själva sin uppfattning på följande sätt: ”Vi föreslår att ett system med överlåtbara fiskerättigheter införs i det demersala fisket. Rätt utformat och implementerat och i rätt kombination med förvaltningens övriga verktyg bedömer vi att ett flerårigt demersalt system kan bidra till ett enklare och mer transparent regelverk, ökad möjlighet till mer lönsamt fiske och större möjligheter till att kunna anpassa fiskemöjligheter efter sitt individuella fiske. Genom ett enklare och mer lättbegripligt regelverk skapas bättre förutsättningar för att anpassa systemet till övriga verktyg i den ekosystembaserade förvaltningen för att uppnå en hållbar utveckling.”

Ett system med överlåtbara fiskerättigheter skulle bidra till ett mer långsiktigt hållbart fiske, det skulle höja fiskets attraktivitet och förbättra förutsättningarna för lönsamhet, vilket sammantaget skulle göra fisket mer attraktivt och därmed bidra till ett nödvändigt generationsskifte inom näringen och till att nå målen i livsmedelsstrategin vad gäller fisket efter fisk och skaldjur.

Förslaget från Havs- och vattenmyndigheten välkomnas också av näringen. Det synes därför angeläget att förslaget realiseras i närtid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ för att införa överlåtbara fiskerättigheter i enlighet med Havs- och vattenmyndighetens förslag?