Fråga 2020/21:2054 Regler för gruvetablering

av Birger Lahti (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I området Liikavaara/Sakajärvi i Gällivare kommun vill Boliden etableras ett dagbrott med en planerad tid av gruvbrytning på åtta år. Detta dagbrott kommer att leda till att drygt 40 fastighetsägare behöver flytta och många behöver ge upp släktgårdar där de bott i flera generationer.

Vänsterpartiet menar att gruvindustrin är en strategiskt viktig näring för Sverige, inte minst i regioner som tidigare drabbats av hög arbetslöshet och utflyttning. En modernisering av det svenska samhället, där vi möter de miljö- och klimatutmaningar vi står inför, kommer att kräva en aktiv mineralpolitik. Det måste dock innebära att även gruvnäringen utvecklas i samklang med övriga delar av samhället.

Fallet i området Liikavaara/Sakajärvi blottar en svaghet där människor behöver lämna sina hem för en gruvfyndighet som inte beräknas räcka längre än åtta år, något som är möjligt med dagens regler. Det innebär en problematik för alla de som är inblandade i varje enskilt fall av kortsiktig brytning, men det innebär också en risk för synen på gruvnäringen där långsiktighet är avgörande för förtroendet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera långsiktighet vid mineralutvinning så att fall likt det i Liikavaara/Sakajärvi inte ska uppkomma?