Fråga 2020/21:2047 Myndigheters ansvar för bevarande av värdefull åkermark

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Trelleborgs kommun och Kriminalvårdsstyrelsen har presenterat en avsiktsförklaring att etablera ett fängelse i Trelleborgs kommun. Regeringsföreträdare har hyllat överenskommelsen. Enligt planerna kommer fängelset att etableras på cirka 50 hektar högvärdig åkermark, strax öster om Trelleborgs stadskärna. Marken, som tillhör Trelleborgs kommun, har hittills utarrenderats och brukats som jordbruksmark för livsmedelsproduktion.

I en fråga till landsbygdsministern om vad hon tänker göra för att regeringens livsmedelsstrategi ska få genomslag i de egna myndigheternas fysiska planering svarar Jennie Nilsson att det krävs en kunskapshöjning hos kommuner och länsstyrelser. Det är gott så. Kommuner och länsstyrelser behöver ta ett större ansvar för åkermarkens bevarande, och kunskapen hos såväl tjänstemän som politiker på lokal och regional nivå kring åkermarkens långsiktiga betydelse behöver öka. Men även regeringens egna myndigheter behöver ta ett ansvar.

I just detta aktuella fall har Kriminalvården valt att bygga på klass 10-åkermark, det vill säga Sveriges och Europas mest produktiva åkermark. Samtidigt har Kristianstads kommun erbjudit Kriminalvården att etablera sig på mark bestående av impediment, skog och sämre åkermark. Trots att det finns fullgoda alternativ som tar mindre åkermark i anspråk har alltså Kriminalvården valt högklassig åkermark. Samma agerande ser vi hos Polismyndigheten när nya polishus ska byggas, Trafikverket när nya vägar ska anläggas, med mera. Det behövs således ett övergripande tag från regeringens sida kring hur de egna myndigheterna ska beakta åkermark i den egna planeringen. 

Min fråga till statsrådet Lena Micko är därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att regeringens egna myndigheter tar den värdefulla åkermarkens bevarande i beaktande när det gäller fysisk planering?