Fråga 2020/21:2032 Tillträdesförbud till simhallar och bibliotek

av Mikael Damsgaard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Simhallar och bibliotek är viktiga mötesplatser där människor ur alla samhällsskikt möts i jakten på motion, kunskap eller en stunds återhämtning. Inte minst är biblioteken viktiga för barn och unga som vill finna en lugn plats för läxläsning och skolarbete utanför hemmet.

Att det är tryggt att besöka biblioteket eller simhallen är avgörande för att alla ska känna sig välkomna dit. Dessvärre har rapporterna om ordningsstörningar och sexuella trakasserier i dessa miljöer varit vanliga under senare år. Även om toleransen inför människors olikheter behöver vara stor kan det inte accepteras att människor allvarligt stör ordningen eller skapar otrygghet för andra besökare. Det bör därför vara möjligt att besluta om tillträdesförbud för personer som står för allvarliga ordningsstörningar.

I samband med att riksdagen den 27 januari beslutade om en ny lag om tillträdesförbud till butiker riktade riksdagen också ett tillkännagivande till regeringen om att under 2021 återkomma med ett förslag som möjliggör beslut om tillträdesförbud även till simhallar och bibliotek.

Frågan om tillträdesförbud till simhallar och bibliotek är utredd i departementspromemorian Straffrättsliga åtgärder mot tillgreppsbrott och vissa andra brott (Ds 2019:1). Brottsförebyggande rådet har dessutom på regeringens uppdrag genomfört en kartläggning av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När kommer en proposition att lämnas till riksdagen som möjliggör tillträdesförbud även till simhallar och bibliotek?