Fråga 2020/21:2029 Möjligheterna att genomföra försvarsbeslutet

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Nyligen framkom att leveransen av Försvarsmaktens nya signalspaningsfartyg Artemis försenats ytterligare. Detta är ett av flera större materielprojekt som har drabbats av förseningar och fördyringar de senaste åren. Andra liknande exempel är Helikopter 14 och Visbykorvetterna. De kommande åren kommer Försvarsmakten att behöva omsätta stora delar av sin materiel. Med tanke på det försämrade omvärldsläget så har vi inte råd med att viktiga materielprojekt fördyras och levereras senare än planerat.

Det finns också indikationer på att flera andra pågående stora materielprojekt kan bli dyrare än tänkt. Medier har till exempel rapporterat om fördyringar när det gäller såväl Jas Gripen C/D och Jas Gripen E som nästa generations stridsflygsystem (FCASC).

Moderaterna har tagit höjd för detta. I riksdagsbehandlingen av försvarsbeslutet ville vi skjuta till extra medel för att kunna skapa långsiktighet och garantera att beslutet ska kunna genomföras i sin helhet enligt tidtabell. Tyvärr vill inte regeringen stödja det förslaget.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att skjuta till extra medel om det kommer fördyringar som negativt påverkar möjligheterna att genomföra försvarsbeslutet, eller ska dessa hanteras inom befintlig budgetram?