Fråga 2020/21:2025 Lynetteholmen

av Lina Nordquist (L)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Danmark planerar att med förorenade utfyllnadsmassor bygga en cirka 280 hektar stor ö (Lynetteholmen) på andra sidan Öresund för att möta befolkningsökningen i Köpenhamnsregionen. Lynetteholmen skulle vara negativ för Öresund och Östersjön på flera sätt. Utöver föroreningar från byggmaterial, muddring och dumpning av förorenade sediment skulle ön delvis täppa till tillflödet av salt- och syrerikt vatten från Kattegatt.

Länsstyrelsen i Skåne motsätter sig öbygget och betonar att utformningen medför ”stor negativ miljöpåverkan”. Myndigheten påtalar de minskade vattenflödena och skriver att underlag saknas som korrekt skildrar dels hur stora områden som kommer att utsättas för miljöpåverkan, dels hur stor påverkan blir på länets Natura 2000-områden. Myndigheten efterlyser även en bedömning av de kumulativa effekterna.

Bedömningen från Vattenmyndigheten Södra Östersjön är att Lynetteholmen kommer att påverka vattenförekomsterna i Öresund. Myndigheten skriver att ”påverkan för de svenska vattenförekomsterna kan komma att vara i en utsträckning som inte redovisas i tillräcklig omfattning”.

Statens geotekniska institut bedömer att ”en stor spridning av partiklar vid enstaka tillfallen eller en förhöjd spridning över en lång period riskerar att påverka havsmiljön även på svenska sidan av sundet, framförallt genom försämrad vattenkvalité och eventuellt genom tillförsel av förorenande ämnen som kan påverka biota negativt både på kort och lång sikt”.

Öresund ska inte bli smutsigare, utan renare. Östersjön ska inte ha mindre salt och syre, utan mer. Ytterligare begränsningar av inflödet av syrerikt vatten vore ytterst problematiskt för det växt- och djurliv i Östersjön som otvivelaktigt behöver mer syrerikt vatten. Vid konstruktionen av Öresundsbron investerades stora summor pengar för att inte reducera flödet i Öresund. Samma inställning behövs även för detta projekt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Kommer regeringen att påtala riskerna för den danska regeringen och begära en gedigen konsekvensanalys av hur planerna på en ny dansk ö i Öresund kan drabba Sverige och Östersjön?