Fråga 2020/21:2024 Regeringens nya gymnasieamnesti

av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen remitterade den 10 februari 2021 ett antal förslag till ändringar i den så kallade gymnasielagen, det regelverk som sedan 2017 utvecklats för att vissa utvalda utlänningar ska få särskilda uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet.

Kritiken har alltid varit stor mot detta regelverk, särskilt mot den så kallade gymnasieamnestin från 2018 som gav personer utan skyddsskäl, med oklar ålder och utan styrkt identitet, en särskild möjlighet att stanna i Sverige. Lagrådet uttalade då att ”gränsen nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Många spådde redan då att syftet med lagen inte skulle uppnås, och nu är det tydligt att få av de som fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier kommer att kunna få en anställning i Sverige och på så sätt få permanent uppehållstillstånd.

Regeringens förslag denna gång är att utlänningarna ska få längre tid på sig att komma i varaktig egen försörjning, att studiemedel ska inräknas i den inkomst som krävs för att anses varaktigt försörjd och därmed få permanent uppehållstillstånd och att vissa subventionerade anställningar, nämligen yrkesintroduktion, ska räknas som regelrätt arbete. Remisstiden var endast två veckor.

Remissinstanserna kritiserar i sina yttranden regeringens förslag. Arbetsförmedlingen anser att yrkesintroduktion är olämpligt och bör avskaffas. SKR pekar på att regeringen felaktigt säger att kommunerna får ersättning för att ge bidrag åt dem som omfattas när så inte är fallet. Domstolsverket kritiserar regeringens konsekvensanalys och anser att kostnaderna kommer att öka för migrationsdomstolarna. Även Migrationsverket tar upp problem, såsom ökad komplexitet, motsägelsefulla bestämmelser och rent av att förslagen i viss mån är meningslösa.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ser ministern på denna allvarliga kritik från remissinstanserna, och tänker ministern trots kritiken lägga fram ett lagförslag som är så dåligt berett?