Fråga 2020/21:2015 Plaståtervinning

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Efterfrågan på återvunnen plastråvara styrs av flera faktorer. Skatten på plastbärkassar, som tidigare också beskrivits som ett hot mot den cirkulära plastanvändningen i Sverige, är en och det låga oljepriset är en. Båda dessa faktorer har bidragit till en minskad efterfrågan på återvunnen plastråvara, men det finns också andra faktorer som påverkar andelen återvunnen plast i samhället.

Sedan skatten på plastbärkassar infördes har insamlingen av återvunna plastbärkassar minskat med 25–30 procent, trots att de lämpar sig mycket bra för återvinning. Faktum är att även återvunnen plastråvara från de flesta andra plastförpackningar går bra att använda för nytillverkning av plastbärkassar. Att insamlingen av dessa har minskat så kraftigt är därför beklagligt då potentialen att använda materialet flera gånger är stort och det finns många plasttillverkare i Sverige som använder återvunnen plastråvara i sina produkter.

För att kunna bli plastråvara till plasttillverkning måste dock återvunnen plast tvättas och granuleras, vilket i dag sker i Tyskland och Holland till följd av att det saknas företag som utför processen i Sverige.  Plasttillverkarna måste därför köpa återvunnen plastråvara direkt från utländska företag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ser ministern på ovanstående, och avser ministern att verka för att stimulera etablering av företag i Sverige som bidrar till en ökad plaståtervinning, exempelvis företag som sköter tvätt och granulering?