Fråga 2020/21:2010 It-säkerheten och elförsörjningen

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Företag och hushåll ska kunna räkna med en trygg elförsörjning. Det förutsätter att det finns tillgänglig elproduktion och kapacitet i elnäten, men också att it-säkerheten säkerställs.

Häromåret ställdes it-säkerheten inom elområdet på sin spets efter att brister uppdagats hos stamnätsoperatören och i Regeringskansliets styrning. Känt är ju också det säkerhetshaveri med regeringen och Transportstyrelsen som utsatte Sverige för stor fara.

Organ som Säpo och FRA har också pekat på hur utsatt vårt samhälle är för olika former av it-brottslighet och it-attacker. Exempelvis utsätts företag som arbetar med eftertraktad kunskap eller produkter regelmässigt för olika former av intrångsförsök. Parlament och elnät har också hackats i grannländer.

I vårt moderna liv är det helt nödvändigt att ha en trygg elförsörjning. Det handlar inte bara om el och värme hos hushållen utan också om att basala funktioner som el inom vården, rening av avloppsvatten och fungerande internetuppkoppling kan upprätthållas.

Det kommer oroande rapporter om ett ökat tryck på it-säkerheten. Ett bland flera exempel är uppgifter om hur kritisk infrastruktur såsom energiföretag har utsatts för angrepp i såväl Nordamerika som Europa.

Givet frågans allvar är det angeläget att de misstag som skedde med Svenska kraftnät, regeringen och Transportstyrelsen inte görs om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa ett fungerande elsystem och undvika att de misstag som tidigare skett inom Svenska kraftnät, regeringen och Transportstyrelsen inte upprepas?