Fråga 2020/21:2000 Kontrollerad dödshjälp

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Förundersökningen mot den modige läkare som misstänktes för medhjälp till dråp har lagts ned. Det var i somras som läkaren uppmärksammades efter att ha hjälpt en svårt ALS-sjuk man att tillmötesgå dennes sista vilja – att få somna in med sina nära utan att känna smärta. Mannen skulle egentligen ha avslutat sitt liv på en dödshjälpsklinik i Schweiz i somras, men kunde inte resa till följd av pandemin.

Anledningen till att förundersökningen kunde läggas ned var att mannen på egen hand druckit en fruktsmoothie som preparerats av läkaren och som innehöll en dödlig dos sömnmedel.

Det som har skett är inte ens särskilt unikt i Sverige. Vad läkaren, som anmälde sig själv, har gjort är att pröva systemet. Tack vare detta har ett flertal läkare också i hemlighet hört av sig till honom och berättat att de gjort samma sak, just för att de följt sin läkaretik.

I punkt 5 i Läkarförbundets etiska regler anges nämligen att en läkare ska behandla patienten med empati, omsorg och respekt. Vidare är patientlagen tydlig med att vård så långt det är möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten. Samma lag formulerar att vården ska främja berörda patienters integritet, självbestämmande och delaktighet.

Det är milt uttryckt bisarrt att en läkare ska behöva polisanmäla sig själv och sedan gå till medierna för att offentliggöra det moraliska dilemmat att staten genom lag förbjuder människor som lider av en plågsam och icke botbar dödlig sjukdom att avsluta sitt lidande smärtfritt och i närhet av anhöriga. Det vi sett pågår uppenbarligen hela tiden, varför det känns konstigt att kontrollerad dödshjälp inte är tillåten. Vidare är det ett faktum att läkaren och andra läkare som bidragit till att lindra ett lidande riskerar bli av med sin läkarlegitimation, trots att förundersökningen har lagts ned.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta initiativ till en lagändring i syfte att tillåta kontrollerad dödshjälp?