Fråga 2020/21:1995 Klassaspekter i narkotikamissbruket

av Jennie Åfeldt (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har vid flertalet tillfällen uttalat sig om vilka det är som håller igång droghandeln. Bland annat har statsrådet påstått att det är belagt att det i stor utsträckning är överklassen som håller igång droghandeln i storstadsområdena och att det finns en tydlig klassaspekt i hur ekosystemet ser ut mellan de som finansierar narkotikaförsäljningen och de som säljer det.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har nu släppt en rapport om socioekonomiska skillnader i narkotikaanvändning bland vuxna i Sverige som lyfter frågorna hur narkotikaanvändning varierar mellan olika socioekonomiska grupper samt om någon socioekonomisk grupp står för en majoritet av användningen.

Rapporten visar att det inte finns någon socioekonomisk grupp som skulle bidra specifikt mycket till efterfrågan på narkotika. Däremot att det är en något högre andel som har använt narkotika i gruppen med lägre socioekonomisk position och att gruppen med högre socioekonomisk position står för en mindre del av den totala användningen.

Utöver rapporten från CAN finns det inte mycket faktaunderlag att tillgå, även om statistiken i övrigt pekar mot att det saknas grund att påstå att gruppen med högre socioekonomisk position håller igång handeln med narkotika.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har påståendet att det finns en tydlig klassaspekt i hur ekosystemet ser ut mellan de som finansierar narkotikaförsäljningen och de som säljer det på något sätt legat till grund för hur regeringen har agerat för att minska försäljningen av narkotika?