Fråga 2020/21:1988 Taxiföretag som verkar över gränsen

av Mats Sander (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Transportarbetare eller transporttjänstleverantörer, inklusive förare av transportfordon, som antingen transporterar varor för användning inom territoriet eller endast transiterar är enligt Europeiska unionens råd rekommendation (EU) 2020/1475 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin undantagna från såväl karantänsbestämmelser som uppvisande av ett negativt PCR-test (covid-19).

Danmark kräver ett negativt PCR-test (covid-19) av taxiförare, vilket medför dröjsmål för resenärer från Sverige till Danmark. Detta till exempel som ekonomiska avbräck för taxiföretagen.

Det finns skäl att verka för exempelvis en överenskommelse med Danmark, Finland och Norge så att taxiförare som utför taxitransporter enklare ska kunna resa över gränsen, utan att smittsäkerheten äventyras.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kan ministern utveckla vad som ligger till grund för att taxiföretagen behandlas annorlunda än exempelvis transportföretag, och kan ministern på något sätt verka för att underlätta för taxiföretag som verkar över gränsen, men utan att äventyra smittspridningen?