Fråga 2020/21:1965 Sveriges möjlighet att importera elenergi

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sveriges energiförsörjning är i dag mer beroende av utlandshandel än tidigare. Oftast är vi nettoexportörer, men då vinden sviker och det är kallt är vi beroende av utländsk import av elenergi.

Detta gör att vi nu är i en annan beroendeställning till andra länder, och detta beroende kan med nuvarande energipolitik inte bli mindre. Nedstängningen av Ringhals 1 och 2 har markant förändrat den svenska energibalansen. Till detta kommer en ökad elektrifiering av transporter och vår industri, med målet att minska vårt användande av fossila bränslen.

Vår elimport kommer nästan uteslutande från andra EU-länder och Norge, vilket i dag är relativt stabila marknader. Men också EU håller på att ställa om sin energimix och har valt olika lösningar för att förhoppningsvis minska sina CO2-utsläpp. Polen planerar att lämna sin till stora delar koleldade elproduktion för att ställa om till kärnkraft. Tyskland importerar rysk fossil gas för att balansera upp sin vindkraft. Detta är två exempel på europeiska länders elproduktion. Detta gör sammantaget att vi kan förvänta oss stora förändringar, inte bara av vårt allt större elbehov utan också av att andra länders elbehov kan öka och förändras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilken omvärldsanalys avser statsrådet att initiera för Sveriges möjlighet att köpa upp elenergi till rimliga priser, då andra länder i EU nu förändrar sin energimix?