Fråga 2020/21:1934 Oväsen i stadskärnor

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Jag har tidigare ställt frågor till inrikesministern om problemet med högt spelande musik från fordon som trafikerar stadskärnor om natten. I grunden handlar detta problem om fordon som inne i stadskärnor spelar musik på mycket hög volym med kraftfulla ljudanläggningar. Problemet är störst sent på natten under helger. Det påverkar inte bara privatpersoners möjligheter att sova om natten utan slår även hårt mot hotellverksamhet och besöksnäring.

Det finns ett trettiotal kommuner i Sverige där detta utgör ett återkommande problem. Min egen hemkommun Arvika är en av de kommuner i landet som har störst problem. Att problemen får fortsätta år efter år skapar en känsla av vanmakt hos dem som drabbas.

Enligt representanter från Polisregion Bergslagen, där problemet är störst, är ett grundläggande problem att det i dag saknas verktyg för polisen att utfärda en ordningsbot för den som kör ett fordon som spelar mycket hög musik. Därför har representanter för Polisregion Bergslagen föreslagits förändringar i lagstödet med hänvisning till ett tydligare föraransvar i trafikförordningen.

I samband med sitt besök i Arvika och Karlstad under hösten sa inrikesministern att han skulle lyfta detta problem med Polismyndigheten på nationell nivå för att utvärdera om det behövs ny lagstiftning eller inte.

Under tiden har Arvika kommun vidtagit åtgärder genom att stänga av delar av stadskärnan för trafik på nätter. Det har till viss mån begränsat problemet med oväsen. Samtidig försvårar det tillträdet för de boende i området högst avsevärt. Avstängningen har även överklagats till länsstyrelsen som krävt att den ska upphävas. Det är i längden inte rimligt att kommuner ska tvingas stänga sina stadskärnor på grund av att det saknas möjlighet att utställa ordningsbot till det fåtal bilar som detta problem handlar om.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur har dialogen med Polismyndigheten fortskridit i frågan sedan statsrådets besök i Värmland?